Huoltajalle

Partioon liittyminen

Partioon liitytään täyttämällä hakemus osoitteen https://www.partio.fi/lippukunta/kallan-tytot-ry/ kautta tai klikkaa sivun oikean reunan ”liity nyt” – painiketta. Ennen hakemuksen täyttöä kannattaa olla yhteydessä suoraan lippukuntaan, jotta saat varmistuksen siitä, onhan ryhmissä tilaa ja mikä ryhmistä sopii parhaiten juuri sinun lapsellesi. On tärkeää, että partiota harrastaessa liittyy Suomen Partiolaisten jäseneksi, näin partiovakuutus astuu voimaan ja se kattaa kaikki viikoittaiset kokoontumiset sekä retket ja leirit. Partiota voikin kokeilla kolme kertaa ilman jäseneksi liittymistä.

Koloiltoihin mukaan

Ykeensä pidämme viikoitttaiset kokouksesta partiokolollamme osoitteessa Puijonkatu 9. Koloiltoihin tulee varata mukaan oma partiohuivi, omat muistiinpanovälineet sekä sään mukaiset varusteet. Olemme paljon ulkona myös viikoittaisissa kokouksissa, joten on hyvä varata aina mukaan tarpeeksi ulkoiluun sopivaa vaatetta. Kololle kannattaa saapua vasta vähän ennen oman ryhmän kokouksen alkua.

Sanastoa

Sudenpentu

Sudenpentu on 7-10 -vuotias partiolainen. Sudenpenturyhmää johtaa Akela.

Seikkailija

Seikkailija on 10-12 -vuotias partiolainen. Seikkailijaryhmän johtajaa kutsutaan sammoksi.

Tarpoja

Tarpoja on 12-15 -vuotias partiolainen. Tarpojaryhmää johtaa samoajaikäinen vartionjohtaja aikuisen luotsin kanssa.

Samoaja

Samoaja on 15-17 -vuotias partiolainen. Samoajaryhmää johtaa samoajaikäinen vartionjohtaja yhdessä aikuisen luotsin kanssa. Moni samoaja toimii lippukunnassa erilaisissa johtajatehtävissä.

Vaeltaja

Vaeltaja on 18-22 -vuotias partiolainen. Moni vaeltaja toimii lippukunnassa erilaisissa johtamistehtävissä. Vaeltajat kokoontuvat usein projektiluontoisissa vartioissa tukenaan aikuinen luotsi.

Aikuinen

Yli 22-vuotias partiolainen, joka mahdollistaa nuorempien partiolaisten toiminnan. Hän voi olla vaeltajaikäkauden läpikäynyt tai aikuisiällä partioon liittynyt.

Aktiviteetti

Aktiviteetti on konkreettinen tekeminen partio-ohjelmassa. Aktiviteetit on koottu eri ikäkausissa erilaisiin kokonaisuuksiin.

Lippukunta

Lippukunta on partion paikallisyhdistys. Jokainen partioryhmä ja sen jäsen on osa lippukuntaa.  Lippukunnan jäsenet eli te partiolaiset osallistutte lippukunnan järjestämille leireille sekä retkille.

Partiopiiri

Jokainen lippukunta kuuluu johonkin Suomen kymmenestä partiopiiristä. Ruotsinkielinen Finlands Svenska Scouter r.f. hoitaa valtakunnallista ruotsinkielistä partiotoimintaa. Me Kallan Tytöt kuulumme Järvi-Suomen partiopiiriin.

Jäsenmaksu

Jokainen partioon osallistuva maksaa jäsenmaksun. Jäsenmaksu oikeuttaa osallistumaan partiotoimintaan. Perheen ensimmäinen partiotoimintaan osallistuva jäsen ja kaikki yli 17-vuotiaat partiolaiset maksavat I-maksun. Alennetun II-maksun maksavat saman perheen muut alle 17-vuotiaat partiolaiset. Perhepartiolaisia ovat 4-6-vuotiaat partiolaiset, jotka harrastavat partiota yhdessä läheisensä kanssa, alle 4-vuotaat eivät maksa jäsenmaksua.

Kuksa

Kuksa on keskusjärjestön partiorekisteri, jossa hallitaan jäsentietoja ja pestejä sekä ilmoittaudutaan valtaosaan partiotapahtumista. Kuksa on myös usein pahkasta valmistettu juoma-astia.

Partioasu

Yhtenäinen pukeutuminen luo yhteenkuuluvuutta. Partioasuun kuuluvat partiohuivi, partiopaita ja sen kanssa käytettävät siistit tummat housut tai hame ja siistit kengät. Nykyisin suomalaista partioasua käytetään erityisen juhlavissa partiotilaisuuksissa sekä lippukunnan tavoista riippuen lippukunnan yhteisissä juhlissa. Meillä Kallan Tytöissä partioasua käytetään lippukunnan Puurojuhlassa sekä jouluna kolehdin kannossa Tuomiokirkossa.

Merkit

Partiossa jokaisessa ikäkausiohjelmassa suoritetaan merkkejä viikkokouksissa ja retkille osallistumalla.Merkkien avulla annetaan tunnustusta saavutetusta tavoitteesta ja kannustetaan eteenpäin. Merkit kiinnitetään partiopaitaan ja jokaisella merkillä on tietty paikka paidassa. Merkit ovat kankaisia merkkejä paritopaitaan kiinnitettäväksi ja ne saa osoituksesi siitä, että olet osallistunut ja suorittanut kaikki merkkiin vaadittavat aktiviteetit. Merkit saa kätevästi tilattua Scandinavian Outdoorin verkkokaupasta.

Merkkien ompeluohjeet

Sudenpentu 

Seikkailija

Tarpojat

Retket ja leirit

Retket ja leirit ovat iso osa partiota. Meillä Kallan Tytöissä järjestetään vuosittain kaksi lippukunnan omaa retkeä, syksyisin Kousa ja kevättalvella Mono. Retkien paikat vaihtelevat vuosittain ja retkikohteesta sekä vuodenajasta riippuen nukumme puolijoukkueteltoissa tai sisämajoituksessa. Perinteemme on, että jokaisella retkellä seikkailijoista ylöspäin lapset pääsevät kokemaan pj-teltassa nukkumisen elämyksen! Retkiltä perimme pienen osallistumismaksun, jolla katetaan retken kustannuksia. Retkille kyyditykset tapahtuvat yleensä kimppakyydein.

Pyrimme osallistumaan aktiivisesti piirin ja SP:n järjestämiin suuremmille leireille, esimerkiksi Järvi-Suomen partiopiirin piirileirit. Suuremmille leireille kauempana Kuopiosta järjestämme yleensä kyydityksen.

Varustautuminen retkille ja leireille

Jokaiselle retkelle tai leirille lähtijälle lähetetään ennen retkeä tai leiriä kirje, josta löytyy myös varusteluettelo mukaan tarvittavista varusteista. Usein varusteluettelo vaihtelee ikäkausittain etenkin suuremmilla leireillä. Perus varusteita joita tarvitaan jokaisessa ikäkaudessa ovat oma maakupussi, makuualusta, hyvä reppu tai rinkka jolla kantaa tavaroita, retkiruokailu välineet, istuinalusta, otsalamppu, juomapullo sekä hyvät tukevat jalkineet ja sään kestävät ulkoiluvaatteet. Usein retkillä ja leireillä ei ole mahdollisuutta sisätiloissa oleskeluun, jotenkin etenkin suurleireillä tulee ottaa huomioon sään vaihtelut ja myös kesällä kannattaa pakata villapaita mukaan reppuun! Toiveenamme olisi, että lapsella retkelle ja leirille tullessa tavarat ovat pakattu niin, että lapsi voi itse ne kantaa. Joskus leiripaikkaan siirtyminen voi olla pidemmän kävelymatkan päässä ja aina ei ole vapaita käsiä kantamaan makuupussia tai kumppareita. Johtajat antavat mielellään pakkausvinkkejä ennen retkelle lähtöä! Lippukunnanlta on mahdollista lainata retkeilyvarusteita (makuupusseja, makuualustoja sekä telttoja) joten kaikkea ei tarvitse heti partioon liittymisen yhteydessä hankkia.

Huoltajan rooli partiossa

Huoltajan rooli partiossa on tärkeä! Huoltajien apua kaivataan toiminnan järjestämiseksi esimerkiksi kyydittämään retkille tai kisamatkoille pitkin Suomea. Ole rohkeasti yhteydessä oman ryhmäsi johtajaan kuinka voisit auttaa! Aina tehtävän ei tarvitse olla suuri, myös pienemmästä roolista on apua! Retkillä myös apukädet ovat tervetulleita!